fbpx

Με τα κοσμήματα να αποτελούν μια σημαντική επένδυση στη ζωή πολλών ανθρώπων, θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν αποφασίσετε να τα πουλήσετε. Ιδιαίτερα αν γνωρίζετε πως η αξία τους είναι μεγάλη. Το υλικό αλλά και η τεχνοτροπία που φέρει ένα κόσμημα καθορίζει την αξία αλλά και την αγοραστική του δύναμη.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι να πουλήσετε τα κοσμήματά σας. Μπορείτε να τα πουλήσετε σε κάποια αγορά χρυσού που υπολογίζει την αξία τους με βάση τα πολύτιμα μέταλλα που φέρει το κόσμημά σας, είτε να τα πουλήσετε ως μεταχειρισμένα με διαφόρους άλλους εναλλακτικούς τρόπους .

Ο τρόπος που έχει επεξεργαστεί ο χρυσός ή οποιοδήποτε άλλο πολύτιμο μέταλλο , η περιεκτικότητά του και φυσικά η παλαιότητα του κοσμήματος καθιστούν ένα κόσμημα πολύτιμο είτε για έναν αγοραστή μεταχειρισμένου κοσμήματος είτε για έναν εκτιμητή αγοράς χρυσού. Θα πρέπει επομένως να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές πριν πραγματοποιήσετε την όποια πώληση.

1. Ελέγξετε την καθαρότητα του χρυσού πριν πουλήσετε τα κοσμήματα σας

Είναι πολύ σημαντικό, όταν αποφασίσετε να πουλήσετε ένα κόσμημα, ένα οικογενειακό κειμήλιο κτλ, να γνωρίζετε την καθαρότητα του χρυσού (ή οποιουδήποτε άλλου πολυτίμου μετάλλου) που φέρει αυτό. Αυτή κάποιες φορές είναι σφραγισμένη πάνω στο κόσμημα αλλά κάποιες άλλες χρειάζεται ένας ειδικός εκτιμητής με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την περιεκτικότητα του μετάλλου στο κόσμημα.

2. Αν έχετε κάποιον κοσμηματοπώλη εμπιστοσύνης σας, συμβουλευτείτε τον

Ο κοσμηματοπώλης σας θα σας συμβουλέψει για την ποσότητα του χρυσού και των πολύτιμων μετάλλων που διαθέτει το κόσμημα σας. Αν είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης, θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για την πώληση αλλά και για την πραγματική τους αξία είτε σαν χρυσό είτε σαν κόσμημα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του χρυσού ή των πολύτιμων μετάλλων στο κόσμημα, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή πώλησης.

Ζητήστε επίσης από τον κοσμηματοπώλη σας να ζυγίσει τα κοσμήματα σας. Έτσι θα μπορεί να σας ενημερώσει για το ακριβές βάρος τους και θα μπορέσει να υπολογίσει την αξία τους σε χρυσό. Φυσικά η τελική αξία του κοσμήματος θα εκτιμηθεί από την αγορά χρυσού που θα καταλήξετε και βασίζεται στην τρέχουσα τιμή του χρυσού και όχι στην εμπορική αξία του κοσμήματος

3. Μην εντυπωσιάζεστε εύκολα από υψηλές τιμές που μπορεί να βλέπετε σε διαφημίσεις

Δίχως αμφιβολία ο μέσος καταναλωτής δεν έχει την απαραίτητες γνώσεις αναφορικά με την αγοραπωλησία χρυσού. Κρίνεται επομένως συνετό να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε διαφημιστικές παραπλανήσεις. Αυτές προβάλλουν συχνά αβάσιμες υποψίες για υψηλές τιμές αγοράς κοσμημάτων. Γι αυτό λοιπόν να συμβουλεύεστε τους ειδικούς στον χώρο πριν προβείτε σε οποιαδήποτε πράξη αγοραπωλησίας και να είστε πολύ προσεκτικοί καθώς δυστυχώς γίνονται πολλές απάτες γύρω από τον χώρο των κοσμημάτων. Φυσικά πρέπει να επιλέγετε  επιχειρήσεις που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω.

4. Έρευνα αγοράς

Πριν αποφασίσετε να πουλήσετε τα κοσμήματα σας θα πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς έτσι ώστε να βγείτε όσο το δυνατό περισσότερο κερδισμένοι. Συγκρίνετε τις τιμές που προσφέρονται από τις διάφορες επιχειρήσεις αγοράς κοσμημάτων. Έπειτα θα μπορείτε να πάρετε την πιο συμφέρουσα προσφορά. Επισκεφτείτε αξιόπιστα ανταλλακτήρια χρυσού για να εξασφαλίσετε όσο δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος και εγγύηση στην συναλλαγή κατά την πώληση του κοσμήματός σας.

5. Επιλέξτε καταστήματα αγοράς χρυσού με νόμιμη άδεια

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα κατά την διαδικασία πώλησης των κοσμημάτων σας είναι να απευθυνθείτε σε καταστήματα που διαθέτουν όλες τις νόμιμες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας. Έτσι θα μπορέσετε να εξασφαλίσετε στο μέγιστο βαθμό ότι η συναλλαγή σας θα γίνει χωρίς προβλήματα. Επίσης έξω από τα μαγαζιά αυτά συνήθως είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο η ημερήσια τιμή του χρυσού, την οποία φυσικά μπορείτε και να ελέγχετε ταυτόχρονα προς επιβεβαίωση, και στο διαδίκτυο.

Επισκεπτόμενοι ένα κατάστημα με νόμιμη άδεια, θα λάβετε το απαιτούμενο αποδεικτικό και πιστοποίηση για την πώλησή σας. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο παραστατικό στο οποίο αναγράφεται αναλυτικά το αντικείμενο που πουλήθηκε ανάλογα με την αξία του μετάλλου του. Τέτοια είναι συνήθως κάποια απόδειξη αγοραπωλησίας. Σίγουρα θα πρέπει να αποφεύγετε να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο για την πώληση κοσμημάτων αξίας σε αγορές χρυσού ή σε οποιονδήποτε υποψήφιο αγοραστή που δεν έχετε δει με φυσική παρουσία για ευνόητους λόγους.

Να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες αγορές χρυσού αγοράζουν τα μεταχειρισμένα κοσμήματα με βάση το βάρος του χρυσού ή των μετάλλων που φέρουν και όχι με βάση την εμπορική αξία που πιθανόν να έχουν τα συγκεκριμένα κοσμήματα.

Εάν είστε σε αναζήτησης της κατάλληλης αγοράς χρυσού για τα κοσμήματά σας, επισκεφτείτε ένα από τα 4 καταστήματα GoldSpot και ζητήστε δωρεάν εκτίμηση των κοσμημάτων σας! Στην αγορά χρυσού GoldSpot μπορείτε να πουλήσετε τα κοσμήματά σας στις πιο συμφέρουσες τιμές της αγοράς και να λάβετε άμεσα μετρητά.