fbpx

Τα διαμάντια ήταν, είναι και θα είναι ανάμεσα στα πολυτιμότερα ορυκτά αγαθά. Δημιουργούνται στη γη μέσα από συγκεκριμένες κατεργασίες. Εντυπωσιάζουν με τα διαφορετικά είδη τους  γυναίκες και άνδρες, ενώ η λάμψη τους είναι αναμφισβήτητα στοιχείο στο όποιο δεν μπορεί να αντισταθεί κάνεις. Αυτό άλλωστε τα κάνει άκρως εντυπωσιακά και επιβλητικά.

Το διαμάντι είναι γνωστό για τη μεγάλη εμπορική του αξία. Αποτελείται από άνθρακα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή κοσμημάτων, αποτελώντας  διαχρονικά  σύμβολο εξουσίας, αγάπης και  αφοσίωσης. Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θέλετε να μάθετε για τους διαχρονικούς αυτούς  λίθους.

Τα διαμάντια και η ιστορία τους

Τα διαμάντια αποτελούν τους ακριβότερους  λίθους  του κόσμου και τα αγαπημένα πετράδια των γυναικών. Το όνομα τους  προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «αδάμας», ένας όρο ο οποίος χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει ένα σκληρό υλικό. Η λέξη σημαίνει αδάμαστος, γιατί λόγω της σκληρότητάς του δεν μπορούσε να υποστεί καμία κατεργασία.

Το διαμάντι πάντοτε αποτελούσε τον βασιλιά των πολύτιμων λίθων. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ιστορίες χάρη στη σπανιότητα του και το μεγαλείο της μοναδικής του λάμψης. Αυτό το στοιχείο έκανε βασιλιάδες και όχι μόνο, να το φορούν σε κοσμήματα, ως ένδειξη δύναμης και πολυτέλειας και να το έχουν πάντα μαζί της ως ένα στοιχείο προστασίας.

Οι χώρες στις οποίες βρίσκονται και εξορύσσονται διαμάντια είναι η Ινδία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία και το Ζαΐρ. Με διασημότερη όλων  την Νότια Αφρική.

διαμάντια

Τι είναι τα διαμάντια;

Το διαμάντι είναι ο πιο δημοφιλής πολύτιμος λίθος. Επίσης, είναι το πιο σκληρό φυσικό στοιχείο της γης καθώς η σκληρότητα του στην κλίμακα Mohs, που είναι η κλίμακα μέτρησης της σκληρότητας ορυκτών, ανέρχεται σε 10. Αναφορικά με την προέλευση τους τα διαμάντια αποτελούνται από άνθρακα. Δημιουργούνται στο φλοιό της γης όπου υπάρχουν άτομα άνθρακα σε αφθονία. Η δημιουργία τους χρονολογείται 40.000.000 χρόνια πριν.

Η διαδικασία δημιουργίας τους έχει ως εξής: έρχονται στην επιφάνεια της γης μέσω των ηφαιστείων και έπειτα μέσα από το νερό κατευθύνονται στις όχθες των ποταμών και των θαλασσών. Το διαμάντι είναι ένας από τους λίγους πολύτιμους λίθους που αποτελούνται από ένα μονό χημικό στοιχείο, από καθαρό άνθρακα. Η κρυσταλλική του δομή είναι εξαιρετικά συμπαγής και σε αυτή οφείλεται και η μεγάλη σκληρότητα του και την ανεκτίμητη αξία του.

Διαμάντια: Παράγοντες που καθορίζουν την αξία τους

Αναφορικά με την αξία τους, αυτή προσδιορίζεται από τέσσερις παράγοντες, τις αποκαλούμενες «The Four C’s». Τα τέσσερα στοιχεία είναι η κοπή, το χρώμα, η καθαρότητα και το βάρος σε καράτια.

Καράτια

Το καράτι είναι η μονάδα μέτρησης του βάρους ενός διαμαντιού και ισούται με 0,2 γραμμάρια με συντομογραφία Ct. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος του διαμαντιού σε καράτια τόσο πιο σπάνιο και υψηλότερη είναι η τιμή του.

διαμάντια

Καθαρότητα διαμαντιών

Επόμενος σημαντικός παράγοντας η καθαρότητα  ενός διαμαντιού, που επηρεάζει την τελική του αξία. Με την καθαρότητα σχετίζονται τα εγκλείσματα, όλες δηλαδή οι εσωτερικές ατέλειες και προσμείξεις του κρυστάλλου. Όταν δεν υπάρχουν εγκλείσματα, τότε το διαμάντι χαρακτηρίζεται αγνό, καθαρό και χωρίς ατέλειες.

Κοπή

Η κοπή ενός διαμαντιού αποτελεί επίσης μια σημαντική παράμετρος προσδιορισμού της αξίας του. Αφορά στην ποιότητα της κοπής της πέτρας. Το πιο διαδεδομένο διαμάντι είναι το μπριγιάν (brilliant cut). Το μπριγιάν είναι ένας μοναδικός τύπος κοπής του διαμαντιού που αναπτύχτηκε ειδικά για να αξιοποιηθεί μια από τις κυριότερες ιδιότητες του, η εσωτερική φλόγα. Αυτή η κοπή αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το φως που περνά από το διαμάντι.

Η κοπή μπριγιάν περιλαμβάνει διάφορα είδης κοπής όπως την pear, την κοπή σε σχήμα οβάλ και την κοπή σε σχήμα καρδιάς.

Χρώμα

Το χρώμα που φέρει ένα διαμάντι καθορίζει και την αξία του, καθώς όσο πιο πλούσιο σε χρώμα τόσο περισσότερο αυξάνεται η αξία του. Το χρώμα ενός διαμαντιού εξαρτάται από κάποια χημικά στοιχεία. Τα φανταχτερά χρωματιστά διαμάντια μπορεί να έχουν διαφορετικά χρώματα, με  το πιο συνηθισμένο το κίτρινο. Η απουσία χρώματος δίνει στο διαμάντι μεγαλύτερη αξία. Τα πιο σπάνια είναι τα διαμάντια με κόκκινο, μπλε, πράσινο ή μαύρο χρώμα. Με τα πιο περιζήτητα διαμάντια να είναι τα άχρωμα, τα οποία είναι και αυτά που χρησιμοποιούνται περισσότερο στην κατασκευή κοσμημάτων.

Ειδή διαμαντιών

Τα διαμάντια ως παράγωγα φυσικών διαδικασιών παρουσιάζουν ορισμένες χρωματικές παραλλαγές, οι οποίες καθορίζουν κα την σπανιότητα και την αξία τους. Αρχικά, υπάρχουν τα  ροζ και τα πράσινα διαμάντια με ελκυστικό φανταχτερό χρώμα. Επειδή είναι τόσο σπάνια, τα ροζ και τα πράσινα διαμάντια είναι από τους πιο πολύτιμους λίθους που μπορεί να αγοράσει κανείς.

Τα γαλάζια διαμάντια είναι τα πιο πολύτιμα στη γη. Από την άλλη τα πορτοκαλί διαμάντια, τα όποια  παράγονται στο ορυχείο Argyle στην Αυστραλία ή στη Νότιο Αφρική. Επίσης τα κίτρινα διαμάντια που όσο πιο βαθύ κίτρινο χρώμα φέρουν τόσο πιο ακριβά είναι. Τέλος, τα φυσικά μαύρα διαμάντια, που είναι εξαιρετικά σπάνια και δυσεύρετα στη φύση.

διαμάντια

Συμπερασματικά αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά των διαμαντιών σήμερα εξακολουθεί να παρουσιάζει μεγάλη αυξανόμενη πορεία. Οι αγοραπωλησίες διαμαντιών είναι μια επικερδής δραστηριότητα που μόνο άνθρωποι με πολυετή εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις είναι σε θέση να εκτιμήσουν. Για αυτό επιλέξτε σοφά που θα πουλήστε τους πολύτιμους αυτούς λίθους.