fbpx

Η χρυσή λίρα του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά το πιο διαχρονικό και το πιο διάσημο χρυσό νόμισμα παγκοσμίως. Η ιστορία της αγγλικής λίρας 1 sovereign, γνωστή και ως μονόλιρο, ξεκινά με την έκδοση της το 1489 από το βασιλιά Henry VII και απέκτησε τη σημερινή της μορφή το 1817 επί βασιλείας του George III. Η πρώτη όψη της απεικονίζει τον εκάστοτε βασιλιά ή βασίλισσα και η άλλη τον Άγιο Γεώργιο με το δράκο, φιλοτεχνημένο από τον καταξιωμένο χαράκτη της εποχής, τον Ιταλό Benetto Pistrucci.

Στο Gold Spot εκτιμούμε και αγοράζουμε πεντόλιρα, μισόλιρα και δίλιρα ενώ παρακάτω θα διαβάσετε αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά των λιρών αυτών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της χρυσής λίρας

Η χρυσή λίρα έχει ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά, που την κάνουν να ξεχωρίζει κατέχοντας διαχρονική ισχύ στις παγκόσμιες αγορές. Τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία λίρα να είναι γνήσια ή να ξεχωρίζει βάσει συλλεκτικής αξίας, είναι το βάρος (7,988052 γραμμάρια), η διάμετρος (22,05 χιλιοστά), το πάχος (1,52 χιλιοστά), τα καράτια (22Κ), η χρονολογία ανάλογα με τη θητεία του εκάστοτε βασιλιά, το νομισματοκοπείο και οι λεπτομέρειες στο σχέδιο των όψεών της.

Χρυσή λίρα Αγγλίας 5 Sovereign (Πεντόλιρο)

Το 1820 και από τον Άγγλο βασιλιά George III, εκδόθηκε το πρώτο χρυσό νόμισμα των 5 Λιρών Αγγλίας (5 pound gold sovereign) γνωστό και ως χρυσό πεντόλιρο. Είναι το μεγαλύτερο και το πιο δυσεύρετο νόμισμα της οικογενείας των Sovereign και κόβεται σε αυστηρά περιορισμένο αριθμό. Η περιεκτικότητα του χρυσού στο κράμα κατασκευής του (καθαρότητα) είναι 91,6% ή αλλιώς 22 καράτια (κάτι που ισχύει για όλες Χρυσές Λίρες Αγγλίας). Το βάρος του είναι 39,940g και η διάμετρος του 36.02mm

Οι παραστάσεις στις δύο όψεις των χρυσών πεντόλιρων Αγγλίας που κόπηκαν κατά καιρούς ποικίλουν. Παρόλα αυτά, στα πιο πρόσφατα από αυτά απεικονίζεται στη μία όψη η βασίλισσα Elizabeth II (Ελισάβετ Β’) και στην άλλη ο Άγιος Γεώργιος να σκοτώνει το δράκο.

Χρυσή λίρα Αγγλίας 1/2 Sovereign (Μισόλιρο)

Το 1544 ήταν η χρονιά, που εκδόθηκε από τον Άγγλο βασιλιά Henry VIII, η μισή (½) Χρυσή Λίρα Αγγλίας (half gold sovereign) ή μισόλιρο. Είναι ένα βρετανικό χρυσό νόμισμα με ονομαστική αξία μισή από αυτή της Χρυσής Λίρας Αγγλίας και απέκτησε τη σημερινή της μορφή το 1817. Τα σύγχρονα μισόλιρα είναι κατασκευασμένα από χρυσό 22 καρατίων και περιέχουν 0,1176 ουγγιές (3,6575 g) χρυσού. Η μια πλευρά απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο ενώ σκοτώνει το δράκο, που σχεδιάστηκε από το Benedetto Pistrucci, τα αρχικά του οποίου εμφανίζονται στα δεξιά της ημερομηνίας.

Από όλες τις παραλλαγές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας που εκδόθηκαν κατά καιρούς, το μισόλιρο μαζί με την ολόκληρη Χρυσή Λίρα, ήταν αυτά που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιήθηκαν ως νομίσματα καθημερινής χρήσης. Πλέον εκδίδεται μόνο σε περιορισμένες ποσότητες με τιμή πώλησης και αξία μεταπώλησης που υπερβαίνουν κατά πολύ την ονομαστική του αξία. Έχει καθαρότητα 0,9167,βάρος 3,994g και διάμετρο 19,30mm.

Χρυσή λίρα Αγγλίας 2 Sovereign (Δίλιρο)

Το χρυσό νόμισμα των 2 Λιρών Αγγλίας (2 pound gold sovereign) ή δίλιρο κόπηκε για πρώτη φορά το 1504 από το βασιλιά Henry VII και είχε τις ίδιες διαστάσεις με τη Χρυσή Λίρα Αγγλίας, με εξαίρεση βέβαια το πάχος και το βάρος του. Τη σημερινή του μορφή την απέκτησε το 1823, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του George IV και από τότε εκδίδεται περιοδικά, κυρίως προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της σειράς. Με εξαίρεση τα χρυσά νομίσματα των 2 Λιρών Αγγλίας που εκδόθηκαν το 1824, το 1825, το 1826, το 1831, το 1986 και το 1989, η μία όψη του πάντα απεικόνιζε τον Άγιο Γεώργιο με το δράκο. Έχει καθαρότητα 0.9167, βάρος 15,976g και διάμετρο 28,40mm.

Στο Gold Spot μπορείτε να φέρετε τις λίρες σας και εμείς με την πολυετή εμπειρία και γνώση μας να τις αξιολογήσουμε με βάση των κριτηρίων γνησιότητας και με μετρήσεις από εξοπλισμό ακριβείας. Οι μετρήσεις αυτές γίνονται με συγκεκριμένα όργανα υψηλής ακρίβειας από το έμπειρο και καλά καταρτισμένο προσωπικό μας. Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η αξία της χρυσής λίρας ακολουθεί την πορεία της διεθνούς τιμής του χρυσού. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας λύσουμε όλες σας τις απορίες προσφέροντας σας τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες και πληροφορίες.

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα άρθρα σχετικά με το χρυσό, το ασήμι και τα πολύτιμα μέταλλα στο blog μας