fbpx

Δίχως αμφιβολία η ιστορία και η αξία της Αγγλικής λίρας συνεχίζει να ενδιαφέρει ως και σήμερα πάρα πολλούς ανθρώπους. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει μια πλούσια και μακράς διάρκειας ιστορία αναφορικά με τη διάθεση και παραγωγή χρυσών λιρών.

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νομίσματα παγκοσμίως. Τις εκδίδει το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο και πάντοτε απεικονίζονται σε αυτήν οι εκάστοτε βασιλείς που κυβερνούν τη χώρα. Από την εποχή εκείνη μέχρι και σήμερα, η χρυσή αγγλική λίρα είναι ένα παγκόσμιο συναλλακτικό μέσο και ένα νόμισμα καταφυγής σε περιόδους αστάθειας και κρίσεων. Η επίσημη ονομασία της λίρας είναι sovereign (ηγεμόνας).

Η ιστορία της Αγγλικής λίρας: πότε και πως  κυκλοφόρησε η πρώτη

Οι πρώτες λίρες κόπηκαν το 1489 από τον Ερρίκο VII και παραμένουν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες από τις  σπουδαιότερες και πιο ασφαλείς επενδύσεις. Στα πλαίσια της επίδειξης της επιτυχίας και του κύρους του οίκου Τυδώρ, ο Ερρίκος ο Ζ’ έδωσε εντολή να κοπεί η πρώτη χρυσή λίρα της Αγγλίας. Εκείνος κυβέρνησε την Αγγλία από το 1485 ως το 1603 αποτελώντας έναν από τους ισχυρότερους βασιλιάδες. Χάρις εκείνον επετεύχθη μια σταθερή οικονομική πολιτική, που κατάφερε να οδηγήσει την Αγγλία σε μεγάλη ευημερία.

Οι Αγγλικές λίρες φέρουν αποτυπωμένα τα κεφάλια των εκάστοτε Άγγλων ηγεμόνων, και έχουν πορτραίτα από διαφορετικές ηλικιακές περιόδους των βασιλιάδων. Από το 1817 και ύστερα με δεδομένη την αποικιοκρατία και την εξάπλωση της Μεγάλης Βρετανίας, το συγκεκριμένο νόμισμα έγινε ιδιαίτερα διαδεδομένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα νομίσματα, όπως προαναφέραμε, απεικονίζουν τον εκάστοτε βασιλιά στη μια όψη και τον Άγιο Γεώργιο με το δράκο στην άλλη όψη.

Αγγλικής λίρας

Η Βασίλισσα Βικτώρια 1837-1901 και η απεικόνιση της Αγγλικής λίρας

Η Βικτωρία υπήρξε βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας επί 64 χρόνια, από το 1837 έως το 1901. Ήταν μία περίοδος μεγάλης ακμής της Βρετανίας και απόλυτης κυριαρχίας της χρυσής αγγλικής λίρας. Οι πρώτες βικτωριανές χρυσές λίρες εμφανίστηκαν το 1838 και έως το 1887 έφεραν στην μπροστινή  όψη τη νεαρά Βικτωρία και θυρεό στην πίσω. Τα έτη 1871 έως το 1887 κόπηκαν λίρες και με τον άγιο Γεώργιο έφιππο να σκοτώνει το δράκο. Αργότερα το 1893 έως 1901, εμφανίστηκαν χρυσές λίρες με τη Βικτωρία σε προχωρημένη ηλικία με πέπλο στην μία όψη και τον άγιο Γεώργιο έφιππο να σκοτώνει τον δράκο.

Η πίσω όψη είναι διαχρονική δημιουργία του ιταλού καλλιτέχνη χαράκτη Benedetto Pistrucci και όλες οι χρυσές λίρες που κόπηκαν από το 1877 και μετά έχουν αυτό το θέμα.  Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νομίσματα στον κόσμο.

 Η Βασίλισσα Ελισάβετ και η Αγγλική λίρα σήμερα

 Για τη σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ B’ έχουν κοπεί μέχρι στιγμής 8 εκδοχές της χρυσής λίρας. Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα το 1952, με την πρώτη χρυσή λίρα προς τιμήν τιμής να κυκλοφορεί το 1957. Το τελευταίο πορτρέτο της βασίλισσας κοσμεί τη χρυσή λίρα από το 1998 έως σήμερα.

Αγγλικής λίρας

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά της Αγγλικής λίρας

Ένας από τους λόγους απόλυτης επικράτησης της χρυσής λίρας σαν επενδυτικό νόμισμα είναι η σταθερότητα των τεχνικών προδιαγραφών της μέσα στα 200 χρόνια κυκλοφορίας της.  Έχει διάμετρο 22,  πάχος 1,52 χιλιοστά και βάρος μικτό 7,988 – 8,001 γραμμάρια (πρακτικά 8). Κράμα χρυσού 22 καράτια ή 917/1000 και πραγματική ποσότητα χρυσού σε κάθε λίρα 7,3224 γραμμ. ή 0,235421 ουγγιές καθαρού χρυσού.

Αγγλικής λίρας

Αγορά και πώληση Αγγλικής λίρας

Αν διαθέτετε κάποια χρυσή λίρα μπορείτε να την πουλήσετε σε υψηλή τιμή και να επωφεληθείτε από τη συναλλαγή. Απευθυνθείτε σε κάποιο κατάστημα με πολυετή εμπειρία στην αγορά χρυσού, που θα σας ενημερώσει άμεσα και αξιόπιστα για την αξία και την τιμή της  χρυσής λίρας. Το κατάστημα στο οποίο θα απευθυνθείτε επιβάλλεται να γνωρίζει την ιστορία της χρυσής Αγγλικής λίρας και να φέρει πιστοποιημένη και επίσημη κρατική άδεια ενεχυροδανειστήρια.

Αναφορικά με την τιμή της Αγγλικής λίρας, τόσο η αγορά όσο και η πώληση χρυσών λιρών γίνετε με βάση την ημερήσια τιμή του χρυσού καθώς η τιμή της βρίσκεται σε συνάρτηση με την τιμή του χρυσού. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια Αγγλική λίρα καθώς και η σπανιότητα της καθορίζουν επίσης  την τιμή που θα πωληθεί. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και αστάθειας έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ασφαλές καταφύγιο και μπορεί να ρευστοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Όπως είχε συμβεί την περίοδο της κατοχής όπου είχε χρησιμοποιηθεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων και άλλες μεγάλες οικονομικές συναλλαγές. Αλλά και πιο πρόσφατα, παρατηρήθηκε εκτόξευση των αγοραπωλησιών με την έναρξη της κρίσης και την άνοδο του χρυσού.

Αγγλικής λίρας

Συμπερασματικά η αξία της Αγγλικής λίρας παραμένει σταθερά υψηλή, διότι αποτελεί ένα επενδυτικό προϊόν με βαθειά ιστορία. Η χρυσή λίρα είναι ένα χρυσό νόμισμα με παγκόσμια αναγνώριση και ασφαλής επένδυση. Αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για εκείνους που επιθυμούν να αποκτήσουν άμεσα μετρητά στο χέρι χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.