fbpx

Τα διαμάντια και οι πολύτιμοι λίθοι όπως Σμαράγδι, Ρουμπίνι, Ζαφείρι γίνονται δεκτοί είτε είναι σε άδετη μορφή είτε δεμένα σε κάποιο κόσμημα. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι είναι το διαμάντι και ποια τα κριτήρια που καθορίζουν την αξία του.

Οι γεμολόγοι της ομάδας μας έχουν την ικανότητα και τη γνώση να εκτιμήσουν μία πολύτιμη πέτρα. Με εμπειρία υπευθυνότητα, σεβασμό και εχεμύθεια.

Αν έχετε, το πιστοποιητικό και την εγγύηση της πέτρας παρακαλούμε να τη φέρετε μαζί σας κατά την εκτίμηση σε ένα από τα πολυκαταστήματα Αγοράς Χρυσού.

Τι είναι το διαμάντι και ποια τα κριτήρια που καθορίζουν την αξία του: Βασικές αρχές

 

  • Η κοπή και το σχήμα του διαμαντιού (Cut)

Τα πιθανότερα σχήματα που μπορεί να έχει ένα διαμάντι είναι το δημοφιλές Round, το Marquise, το Heart σε σχήμα καρδιάς, το Pear που θυμίζει δάκρυ, το Emerald που μοιάζει με σμαράγδι, τα Assher, Radiant, Princess και Cushion που είναι τα τετράγωνα.

 

  • Η καθαρότητα της πέτρας (Clarity)

Ένα αψεγάδιαστο διαμάντι με καθαρότητα -μέσα και έξω- έχει βαθμό FL (από το αγγλικό flawless που σημαίνει άψογο). Η αμέσως χαμηλότερη κατηγορία IF (internally flawless) η οποία χαρακτηρίζει τα διαμάντια που έχουν άψογη καθαρότητα μόνο στο εσωτερικό και συνεχίζει με τα VVS1,VVS2,VS1,VS2 ,SI1,SI2,SI3 ενώ η κλίμακα ολοκληρώνεται με τους βαθμούς I1, I2 και I3 με τα λιγότερο καθαρά διαμάντια.

 

  • Το βάρος σε καράτια (Carat)

Το καράτι είναι η μονάδα μέτρησης των πολύτιμων λίθων και ισούται με το ⅕ ενός γραμμαρίου, άρα αντιστοιχεί σε 0.2 γραμμάρια. Όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος ενός διαμαντιού τόσο μεγαλύτερη είναι και η αξία του.

 

  • Το χρώμα του διαμαντιού (Color)

Όπως είναι αυτονόητο, τα λευκά και αστραφτερά διαμάντια έχουν υψηλότερη αξία από τα θαμπά και κίτρινα. Για παράδειγμα τα διαμάντια των κατηγοριών D, E, F είναι πιο λευκά και πιο ακριβά. Τα αντίστοιχα των κατηγοριών S- Z έχουν πιο κίτρινο χρώμα και είναι σαφώς πιο οικονομικά

Τα διαμάντια προσφέρονται ως σύμβολο αγάπης και δέσμευσης. Δεν μπορείς να τα κατασκευάσεις, αλλά πρέπει να τα βρεις. Το κάθε διαμάντι είναι μοναδικό.

Ανακαλύψτε ακόμα περισσότερα άρθρα σχετικά με το χρυσό, το ασήμι και τα πολύτιμα μέταλλα στο blog μας