fbpx

Αναμφίβολα  λίρες και χρυσά νομίσματα φέρουν μεγάλη και ξεχωριστή αξία στην αγορά χρυσού. Μετά την κρίση του 2008 η ζήτηση τους παρουσίασε μεγάλη αύξηση, τόσο αναφορικά με την πώληση όσο και με την αγορά τους. Νομισματολόγοι με πολυετή εμπειρία και γνώση είναι οι απολύτως κατάλληλοι για να εκτιμήσουν τα νομίσματά σας.Συγχρόνως θα επιδείξουν τον ανάλογο σεβασμό στην ιστορία τους.

Κάθε νόμισμα είναι ξεχωριστό φέροντας μια ιδιαίτερη ιστορία σχετικά με την έκδοση του.  Για τον λόγο αυτό ετοιμάσαμε έναν αναλυτικό κατάλογο με όλο όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις λίρες και τα χρυσά νομίσματα προτού τα πουλήσετε.

Παράγοντες που καθορίζουν την αξία που φέρουν λίρες και χρυσά νομίσματα

Η διαδικασία πώλησης των λιρών και άλλων χρυσών νομισμάτων έχει ως πρωταρχικό στάδιο την εκτίμηση αυτών από γνώστες του αντικειμένου. Σαφώς και πέρα από την εμπορική τους αξία τα νομίσματα  σας διαθέτουν και συναισθηματική αξία, διότι έχουν μια ιστορία από πίσω τους. Για τον λόγο αυτό εμπιστευτείτε επαγγελματίες που θα δείξουν την μέγιστη προσοχή και σεβασμό στα νομίσματα σας.

Σε πρώτη φάση, πραγματοποιώντας έναν λεπτομερή έλεγχο οι εκτιμητές εξετάζουν τα νομίσματα με βάση το βάρος τους σε χρυσό, τα καράτια και το είδος του μετάλλου (χρυσός, ασήμι, χαλκός ή νικέλιο). Αυτά αποτελούν τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των νομισμάτων ως πολύτιμα μέταλλα. Στη συνέχεια ελέγχουν αν τα νομίσματα έχουν φθορές, και πόσο σημαντικές για την αξία τους είναι αυτές. Σημαντικοί παράμετροι είναι επίσης η διάμετρος και το πάχος τους. Αφού εξακριβωθούν τα στοιχεία αυτά, γίνεται η επιβεβαίωση του έτους κοπής, της χρονολογία έκδοσης και της σπανιότητά τους.

λίρες και χρυσά νομίσματα

Η κατάσταση που βρίσκονται λίρες και  χρυσά νομίσματα καθορίζουν την τελική τους αξία

Η κατάσταση των νομισμάτων σας διαδραματίζει έναν επίσης εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, διότι τα νομίσματα αξίζουν πολύ περισσότερο όταν βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Πιθανοί παράγοντες φθοράς είναι πολλοί για αυτό είναι καλό τα κέρματα να μην εκτίθενται στον αέρα. Διότι τότε το μέταλλο μπορεί να οξειδώσει και να αλλάξει χρώμα, μειώνοντας έτσι δραστικά την αξία τους.

Ζήτηση                                                              

Τέλος, η ζήτηση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κατά την πώληση χρυσών νομισμάτων. Στη αγορά χρυσών νομισμάτων υπάρχουν νομίσματα που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση και τα οποία τα αναζητούν πολλοί συλλέκτες. Επομένως αυτά τα νομίσματα θα πουληθούν και σε πολύ υψηλότερη τιμή. Σε περίπτωση συναλλαγής είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό σας.

Η σπανιότητά τους

Στα κριτήρια αξιολόγησης και συλλεκτικής αξίας νομισμάτων εμπεριέχονται κάποια ακόμη σημαντικά χαρακτηριστικά. Αρχικά, όσο πιο σπάνιο είναι ένα νόμισμα, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή του και αυτό διότι παρουσιάζει δυσκολία στο να βρεθεί στην κατοχή κάποιου. Εδώ σημασία δεν έχει η παλαιότητα του. Σημασία έχει η διαθεσιμότητα του στην αγορά, αν υπάρχει πολύ μικρός αριθμός του συγκεκριμένου νομίσματος τότε μπορεί να πωληθεί και σε εξαιρετικά  υψηλές τιμές.

Είδη χρυσών νομισμάτων και λιρών

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία νομισμάτων κάθε εθνικότητας που προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου. Μπορείτε να αναζητήσετε το κατάλληλο κατάστημα που θα ζυγίσει τα νομίσματα σας και να εξακριβώσει τα χαρακτηριστικά τους. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν έχουν ιδιαίτερη αξία αλλά μια επίσκεψη μπορεί να σας εκπλήξει. Έχοντας κάνει την έρευνα αγορά σας και αφού οι επαγγελματίες διαπιστώσουν τη χρονολογία κοπής  και τη σπανιότητά τους (πόσα κομμάτια από το συγκεκριμένο νόμισμα κυκλοφόρησαν) τότε θα σας δώσουν την εκτίμησή τους. Στο τέλος εσείς αποφασίζετε εάν θέλετε να πουλήσετε τα νομίσματα σας και να λάβετε μια άμεση πληρωμή.

Λίρες και χρυσά νομίσματα από όλον τον κόσμο

Στα πιο διάσημα είδη χρυσών νομισμάτων και λιρών είναι τα χρυσά νομίσματα Αγγλίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει  μεγάλη ιστορία στη διάθεση και παραγωγή χρυσών λιρών. Διευκρινίζεται ότι οι λίρες έχουν διαφορετική αξία ανάλογα με το βάρος τους και την περιεκτικότητά τους σε χρυσό αποτελώντας διαχρονικά μια ασφαλής επένδυση. Ιδιαίτερη συλλεκτική αξία φέρουν οι λίρες «proof», οι οποίες κόβονται σε περιορισμένο αριθμό.

Στη συνέχεια υπάρχουν τα χρυσά νομίσματα Αυστρίας και τα χρυσά νομίσματα Αμερικής τα οποία αποτελούν μία σημαντική επένδυση για τους κατόχους τους. Έπειτα τα χρυσά νομίσματα Γαλλίας, τα γνωστά γαλλικά φράγκα, κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης και έκτοτε διατηρούν μία σταθερά υψηλή αξία στην αγορά.

λίρες και χρυσά νομίσματα

Τα χρυσά νομίσματα Ελλάδας και Κύπρου παρουσιάζουν τη δική τους μοναδική αξία. Ενώ αν διάθετε  χρυσά νομίσματα Ιταλίας είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να εξασφαλίσετε μια εύκολη και γρήγορη πληρωμή. Τέλος, τα χρυσά νομίσματα Μεξικού, τα πέσος, είναι νομίσματα ιδιαίτερης ομορφιάς και μεγάλης χρηματικής αξίας. ΣτηΝ Νοτίου Αφρική, το γνωστό Κρούγκεραντ, είναι το αφρικανικό χρυσό νόμισμα με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Ολοκληρώνοντας να έχετε πάντα υπόψη σας πως στην πώληση χρυσών νομισμάτων σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της αξίας τους είναι η τιμή του χρυσού. Αν υπάρχει άνοδος στην τιμή του χρυσού είναι πιθανόν να επιτύχετε και καλύτερες τιμές για τα νομίσματα σας. Η συμβουλή μας ωστόσο είναι να βρείτε το κατάστημα που θα σας προσφέρει την μέγιστη αξία, για τις λίρες και χρυσά νομίσματα σας, άμεσα και σε μετρητά.